Paragrafen

Fonds Verstedelijking Almere

De afgelopen jaren hebben het Rijk, provincie Flevoland, gemeente Almere en gemeente Amsterdam intensief met elkaar opgetrokken om op de oostflank van de Metropoolregio Amsterdam de condities te scheppen voor het versterken van de internationale concurrentiepositie van de zogeheten Noordvleugel.
Deze toekomstvisie is in 2013 vastgelegd in de Regio- Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer (RRAAM). Hierin staat beschreven welke opgaven er in de regio liggen op het vlak van ecologie, bereikbaarheid en verstedelijking. In de bijbehorende Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0 zijn afspraken gemaakt onder welke condities Almere met 60.000 woningen kan groeien.

Resultaten 2022 

In het afgelopen jaar is de vernieuwing van het station Almere Centrum gereed gekomen. De oostelijke fietsenstalling is geopend en de buitenruimte groen ingericht. Voor de Flevo Campus zijn FC de Toekomst en De Volkskantine feestelijk geopend. Twee producten staan in de schappen van lokale supermarkten. Bij Windesheim is de lector Urban Innovation gestart. Het businessplan voor het MBO ICT Fieldlab is afgerond en de eerste cursussen zijn gestart. De nieuwbouw van de internationale school is bijna gereed en zal begin 2023 opgeleverd worden. In het project Citylab hebben vier ondernemers een subsidie uit het Stimuleringsfonds ontvangen. De eerste twee delen van een film over het project zijn gepubliceerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn twee winnaars bekend gemaakt van de Upcycle City competitie 2.0. De businesscase voor het grondstoffendepot is vastgesteld en een locatie op De Vaart gereserveerd. PRICE heeft een (tijdelijk) fysieke locatie in het centrum geopend; in de afgelopen maanden zijn 10 challenges in gang gezet. De verschillende culturele evenementen die georganiseerd zijn door StrandLab werden goed bezocht. Voor de museale voorziening is een businesscase uitgewerkt. Het Kunstpaviljoen M. heeft vele enthousiaste bezoekers mogen ontvangen. Vanuit M. zijn verschillende culturele activiteiten georganiseerd zoals Art in my backyard in Haven. Het uitvoeringsprogramma voor fase 2 van Almeersepoort – Nationaal Park Nieuw Land is vastgesteld door het college. Voor de nieuwe Skills Garden en het buitenzwembad zijn locatieonderzoeken uitgevoerd.
De eerste Dutch Water Week voor de Almeerse kust was een groot succes. Het concept WikiHouse en The Natural Paviljoen kunnen rekenen op grote (inter)nationale belangstelling. Beide projecten hebben verschillende nominaties ontvangen voor (inter)nationale prijzen in het kader van architectuur en duurzaamheid. Voor het stadsbos Almeerderhout zijn de Atlas, het Bostransformatieplan en het Participatieplan vastgesteld. Placemaking en activering van het gebied zijn gestart. De ontwerpen van de interventielocaties voor Excellente groene en gezonde leefomgeving zijn verder uitgewerkt. De inrichtingsplannen voor de vier ecologische verbindingen zijn gereed. Tot slot waren er vele druk bezochte bijeenkomsten op de Floriade over diverse sleutelprojecten.

Toekomstgerichte afspraken

Er is ook volop gewerkt aan de Uitvoeringsagenda Almere, stad met toekomst. De Uitvoeringsagenda is onder andere leidend geweest voor hernieuwde afspraken met het Rijk. Deze zijn vastgelegd in een integraal Toekomstvast Investeringspakket (TVIP), waarmee de doorontwikkeling van de stad tot 2030 wordt gewaarborgd. In het Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT) zijn afspraken gemaakt over onder meer de ontwikkeling van Almere Centrum en Pampus. Met deze afspraken is er weer een stap gezet in de verdere gezamenlijke en grootschalige stedelijke ontwikkeling van Almere.

Deze pagina is gebouwd op 03/06/2024 11:48:10 met de export van 03/06/2024 11:28:31