2022 staat in het teken van herstel
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In maart 2022 heeft de raad het beleidsplan armoede, schulden en participatie vastgesteld. Als antwoord op de energiecrisis en de gevolgen van de inflatie voor inwoners is in het najaar een dynamisch aanvalsplan armoede opgesteld.
Wat hadden we gepland (begroting)
We hebben extra geld gekregen van het Rijk. Dit is bedoeld voor activering en participatie. Dit moet helpen de meest kwetsbare inwoners te helpen. We verwachten dat het aantal mensen met schulden zal toenemen. We zetten ons daarom in om dit te voorkomen en om mensen die al schulden hebben te helpen.
We gaan verder met het ontwikkelen van onze armoede- en schuldenaanpak
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Na de aangenomen motie “instellen college van herstelexperts kinderopvangtoeslagschandaal’ is tussen de gemeente en het college van herstelexperts vanaf begin 2022 een op gelijkwaardigheid gebaseerde samenwerking ingezet. De Schoor heeft contact gezocht met (mogelijk) gedupeerden van de toeslagenaffaire en biedt op dit moment aan bijna 1.000 (mogelijk) gedupeerden brede begeleiding op de vijf leefgebieden.
In 2022 hebben we verdere stappen gezet in de verbetering van onze dienstverlening. Zo zijn we een inloopspreekuur gestart waar inwoners terecht kunnen met vragen over werk en inkomen. Via het online loket ‘Mijn inkomen’ kunnen klanten nu informatie bekijken en/of aanleveren met betrekking tot hun bijstandsuitkering. Hierbij blijft persoonlijk contact met W&I voor de inwoner mogelijk.
We zijn meer vraaggericht gaan werken. Hiermee geven we inwoners meer regie over hun re-integratietraject om (weer) mee te doen in de samenleving. Hiervoor zijn onze medewerkers ook opgeleid in het gebruik van stress-sensitieve dienstverlening. Op het gebied van (terug) vordering en verhaal is vastgehouden aan het maatschappelijk verantwoord incasseren van te veel of ten onrechte verstrekte bijstandsgelden.
Wat hadden we gepland (begroting)
Samen met onze partners werken we aan het behalen van de doelstellingen die benoemd worden in het nieuwe beleidsplan armoede en schulden. In ons nieuwe beleidsplan staat de vraag vanuit de inwoner centraal. We passen onze dienstverlening hier op aan.
We proberen de Almeerders die te maken hebben met de kinderopvangtoeslagaffaire zoveel mogelijk te helpen. Dit doen we door ons te richten op verschillende gebieden. We hebben aandacht voor de financiën maar ook voor gezondheid, (vrije-)tijdsbesteding, huisvesting en opvoeding. Dit doen we omdat financiële zorgen effect hebben op veel gebieden van iemand leven. Daarnaast gaan we collega’s en partners uit de stad opleiden in het gebruik van de methode van stress-sensitieve dienstverlening. Ook gaan we van start met het verder verbeteren van onze aanvraagprocessen. Dit zijn bijvoorbeeld de invorderings -, terugvordering- en verhaalprocessen bij de van inkomensregelingen en belastingen.
We ondersteunen en begeleiden werkzoekenden en werkgevers
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Het Regionale Mobiliteitsteam (RMT) Flevoland is inmiddels goed op gang gekomen. De ontschotte dienstverlening en het bundelen van de krachten tussen de verschillende partners op uitvoeringsniveau werpt zijn vruchten af. Het RMT heeft zelfs dienstverlening kunnen leveren aan mensen die niet bij gemeenten of UWV in beeld zijn, geen uitkering of werk hebben maar wel willen en kunnen werken (de groep onbenut arbeidspotentieel). Wij zien het RMT als een essentieel onderdeel van de arbeidsmarktinzet.
Wat hadden we gepland (begroting)
We zijn samen in 2021 met het Startpunt Werk. Hierbij leggen we contact met werkgevers in de stad. We onderzoeken wat de effecten zijn van de coronacrisis. Daarbij verbinden we werkgevers die personeel zoeken aan werkgevers die personeel willen aanbieden. Dit kan ook om tijdelijk personeel gaan. In 2022 gaan we dit ook op regionaal niveau doen. We doen dit als het Regionaal Mobiliteitsteam. We richten ons daarbij op drie groepen mensen. We begeleiden mensen van werk naar werk. We helpen zzp-ers die het niet redden en op de arbeidsmarkt aan de slag willen. En we ondersteunen schoolverlaters, jongeren, en mensen met arbeidsbeperkingen. We doen dit samen met de scholen, met werkgevers, met het UWV en Provincie.
We zetten ons in om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2022 zijn er binnen het actieprogramma ‘Almere voor iedereen, door iedereen’ meerdere activiteiten uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn een inclusief stembureau bij de gemeenteraadsverkiezingen, een onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt, de realisatie van een hologram in het Stadhuis over artikel 1 uit de grondwet, de viering van de Week van Respect en het uitreiken van het eerste genderneutrale paspoort. Voor meer voorbeelden verwijzen we u naar onderdeel 'De inclusieve stad'.
Wat hadden we gepland (begroting)
We willen dat alle Almeerders mee kunnen doen. Daarop anticiperen wij met onze bouw, onze voorzieningen en onze systemen. Met ons actieprogramma “Almere voor iedereen, door iedereen” starten we in het najaar 2021 met verschillende activiteiten op uiteenlopende thema’s die een inclusieve stad als doel hebben. We gaan uitsluiting tegen en willen belemmeringen op ieder vlak tegengaan. Dit doen we door vraagstukken te agenderen, de dialoog te faciliteren, stelling te nemen wanneer uitsluiting aan de orde is, zelf het goede voorbeeld te geven en de inclusieve staat van de stad te monitoren. Zodat we daar waar nodig is kunnen inspringen. Omdat gelijkwaardigheid en inclusie nog niet op alle terreinen vanzelfsprekend zijn werken we in 2021 aan de verdere acceptatie en emancipatie van LHBTI-inwoners (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse inwoners). Dit is onderdeel van de Regenboogagenda.
We werken samen om mensen aan duurzaam werk te helpen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
De samenwerking met Randstad, als strategische partner, levert ons veel informatie en ideeën op over de arbeidsmarkt. Dit vertaalt zich naar projecten als de verdere integratie van vrouwen op de arbeidsmarkt als een pilot in samenwerking met het COA of het project VIA (Voor een Inclusieve Arbeidsmarkt), waarbij vrouwen met een migratieachtergrond groepsgewijs worden begeleid met empowermenttrainingen, waar nodig training digitale vaardigheden en het leren kennen van Almere en Nederland.
Samen met Randstad zijn we actief op zoek naar mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te bemiddelen naar werk. Hiervoor maken we ook gebruik van initiatieven van Randstad op andere plaatsen in het land.
Ook binnen het RWF (Regionaal Werkbedrijf Flevoland) wordt in de regio hard gewerkt aan een beroepsbevolking die toegerust is op de toekomst. Dit doen we in bijvoorbeeld kraptesectoren zoals techniek en zorg maar ook door het financieren van projecten gericht op onbenut arbeidspotentieel.
Wat hadden we gepland (begroting)
We werken al langere tijd samen met Randstad om mensen zonder werk aan werk te helpen. Dit heeft tot veel mooie resultaten geleid. We hebben nu nog meer contact met werkgevers binnen en buiten Almere. Dit geeft ons de mogelijkheid om met hen in gesprek te gaan. Niet alleen over matching met werkgevers maar ook over een inclusieve samenleving. De samenwerking met Randstad helpt ons ook om ons eigen proces te professionaliseren. We richten onze dienstverlening zo in dat het is afgestemd op het type klant. Deze manier van werken levert meer duurzame plaatsingen op. Vanwege corona zijn de aantallen iets teruggelopen, maar we verwachten dat dit de komende periode weer verbetert.