De inclusieve stad
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2022 zijn er binnen het actieprogramma ‘Almere voor iedereen, door iedereen’ meerdere activiteiten uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn een inclusief stembureau bij de gemeenteraadsverkiezingen, een onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt, de realisatie van een hologram in het Stadhuis over artikel 1 uit de grondwet, de viering van de Week van Respect en het uitreiken van het eerste genderneutrale paspoort.
- Ervaringsdeskundigen
De invloed van ervaringsdeskundigen op het beleid van de gemeente is vergroot. Ervaringsdeskundigen hebben meegedacht over het beleid inclusie en diversiteit en de uitvoering daarvan.
De toegankelijkheid binnen mobiliteit en vervoer is verbeterd. De werkgroep Wmo-vervoer heeft gezorgd voor de input van ervaringsdeskundigen bij het verbeteren van het Wmo-vervoer.
Er is gewerkt aan toegankelijke openbare ruimte en toegankelijke evenementen, zoals de Floriade. Met name met betrekking tot bereikbaarheid, communicatie en toiletvoorzieningen.
- Gemeente Almere geeft het goede voorbeeld
De gemeente doet haar best om het goede voorbeeld te geven binnen diversiteit en inclusie. Zo zijn er verschillende interne trainingen en lezingen georganiseerd. Waaronder een training over gender en seksuele diversiteit. Om medewerkers bewust te maken van mogelijk onbewuste vooroordelen, en hun kennis rondom LHBTIQ++ te vergroten. Ook is informatie voor alle collega’s gedeeld via Alforum, zoals regenboog-taaltips.
- Veiligheid
Ook binnen het gebied van LHBTIQ++ is er aandacht voor veiligheid. Zo is er gewerkt aan de bekendheid van en het doen van meldingen bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Ook is er onderzoek gedaan naar de ervaringen van veiligheid onder LHBTIQ++ inwoners, tijdens uitgaan in het centrum. De resultaten zijn besproken met het LHBTIQ++ Platform en Bureau Gelijke Behandeling.
- Overige activiteiten
Er zijn gastlessen over gender- en seksuele diversiteit gegeven op diverse scholen in Almere en documentaires gerealiseerd, waaronder de documentaire ‘De Oversteek’ van Claire Slingerland over de sociale transitie.
De positie van kwetsbare LHBTIQ++ ouderen is zichtbaar gemaakt door de tentoonstelling ‘Oud Roze’ en een talkshow.
De aard en zwaarte van de problematiek rondom LHBTIQ++ vluchtelingen is onderzocht. De LHBTIQ++ vluchtelingen voelen zich geaccepteerd, maar niet veilig om binnen het Azielzoekerscentrum hun geaardheid te uiten. De uitkomsten zijn besproken met het Azielzoekerscentrum.
Wat hadden we gepland (begroting)
We zetten ons in om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. Dat is het doel waar we me het inclusiebeleid en diversiteitsbeleid naar streven. doel: In 2022 wordt de verbinding tussen deze onderdelen voortgezet.
- Inclusie
Samen met Almeerse ervaringsdeskundige werken we aan de Inclusieagenda. Dit doen we al enkele jaren via de werkgroep ViP. In de agenda staan maatregelen die inclusie mogelijk maken op díe onderwerpen, die ervaringsdeskundigen belangrijk vinden.
In 2022 gaan we verder bezig met wat we tot nu toe hebben opgehaald. De ervaringen van ervaringsdeskundigen worden als speerpunten voor 2022 voortgezet. In 2022 werken we verder aan een Inclusieve Stad door onder andere een betere aansluiting te maken met de Almeerse maatschappelijke partners op het terrein van inclusie. Ook gaan we op zoek naar meer inloopmogelijkheden voor informele ontmoeting. Dit doen we omdat we zien dat dit een behoefte is bij inwoners met een beperking. Ook starten we met een onderzoek naar het verbeteren van de situatie rondom veiligheid van gebouwen en openbare ruimte. Het komt nog altijd voor dat deze soms moeilijk toegankelijk zijn. Daarnaast kijken we ook naar de verruiming van vervoers- en mobiliteitsmogelijkheden voor mensen met een beperking.
- Diversiteit: Actieprogramma ‘Almere voor Iedereen, door Iedereen’ en de Regenboogagenda
In 2021 zijn acties in gang gezet gericht op bewustwording van stereotypering en (onbewuste) ongelijke behandeling In 2022 wordt de Diversiteitsagenda verder uitgevoerd. Naast de programmalijn Zichtbaarheid krijgen de twee andere programmalijnen - Samen leren en deskundigheidsbevordering, en Ontmoeting, gesprek en viering – steeds meer aandacht. Ook de activiteiten gericht op gemeentelijke interne organisatie en dienstverlening worden voortgezet.
- De Regenboogagenda: meerjarenagenda lhbti+beleid
We werken samen met uiteenlopende partijen met en voor de LHBTI+-gemeenschap om Almere sociaal veiliger en inclusiever te maken. In 2021 zijn acties in gang gezet op onder andere het gebied van zichtbaarheid en bewustwording. In 2022 wordt de regenboogagenda verder uitgevoerd met de LHBTI+ partijen uit de stad. We gaan verder inzetten op zichtbaarheid en bewustwording, het goede voorbeeld geven als gemeente en blijven het gesprek aangaan met onderwijs, sport, cultuur en de zorg.