We willen voorkomen dat mensen niet mee kunnen doen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
- Zelfredzaamheid
Om zelfredzaam te zijn is het nodig dat mensen voldoende kunnen lezen en rekenen. Ook kunnen omgaan met de computer of de smartphone is nodig. We zijn daarom in 2022 doorgegaan met het organiseren van cursussen om deze vaardigheden te versterken. Dat kan in een opleiding waarbij je een diploma kunt halen. Het kan ook door te oefenen met een taalvrijwilliger of door mee te doen in het taalcafé van de bibliotheek.
- Regionaal plan laaggeletterdheid
We zijn in 2022 verdergegaan met de uitvoering van het Regionaal plan laaggeletterdheid 2021-2024. Dit jaar hebben we onderzocht wat we moeten doen om te zorgen dat werkgevers zorgen dat hun medewerkers gemakkelijk kunnen deelnemen aan cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden. Met de aanbevelingen uit het onderzoek gaan we in 2023 aan de slag in de regio.
- Beleidskader
Daarnaast hebben we in 2022 een lokaal beleidskader laaggeletterdheid opgesteld. Naar verwachting volgt de vaststelling daarvan in het eerste kwartaal van 2023.
- Centraal punt
We zijn verdergegaan met het ontwikkelen van een centraal punt in de stad waar iedereen met vragen over taal, rekenen of computervaardigheden terecht kan. Er komt een centraal punt in de bibliotheek in het centrum. Ook komen er andere punten in vier stadsdelen, zodat zoveel mogelijk Almeerders de punten makkelijk kunnen bereiken.
- Taalakkoord
Almeerse taalaanbieders en de gemeente hebben in 2022 hun onderlinge netwerk versterkt, er is veel samenwerking ontstaan. Het Taalakkoord dat de organisaties in 2020 met elkaar hebben ondertekend heeft daarbij geholpen.
Wat hadden we gepland (begroting)
We willen er daarom voor zorgen dat mensen goed kunnen lezen en schrijven. Maar ook dat zij kunnen rekenen en om kunnen gaan met een computer. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat mensen zichzelf kunnen redden. Het is ook nodig omdat mensen hun kinderen dan beter kunnen ondersteunen bij huiswerk. We noemen dit de aanpak laaggeletterdheid. Deze aanpak is gericht op volwassenen.
Onlangs is er een regionaal plan vastgesteld. Hierin staan afspraken over hoe we mensen die moeite hebben met rekenen en taal zo goed mogelijk kunnen helpen. Met de lokale aanpak sluiten we aan bij het regionale plan. We maken ook gebruik van het Taalakkoord wat vorig jaar is afgesloten tussen verschillende organisaties in Almere.
Een van de dingen die we verder willen doen in 2022 is het realiseren van een centraal punt voor rekenen en taal. Dit moet een plek zijn waar mensen die geholpen willen worden met taal, rekenen en/of computervaardigheden terecht kunnen met hun hulpvraag. Het is ook het punt waar inwoners die anderen willen helpen terecht kunnen. We willen hierbij langs drie thema’s vraaggericht te werk gaan. Dit betekent dat we willen aansluiten bij de wensen van inwoners met korte, gerichte trainingen. De thema’s zijn taal en werk, taal en gezondheid en taal en opvoeding.
We gaan de komende jaren schoolgebouwen renoveren, vervangen of slopen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2022 is gewerkt aan de realisering van nieuwe schoolgebouwen in Poort en in Hout. In Duin is het nieuwe gebouw voor basisschool De Zeeraket opgeleverd. Ook is in 2022 gewerkt aan de ontwikkeling van vernieuwingsprojecten in de bestaande stad. Het gaat hier om de vervangende nieuwbouw voor De Meergronden en de nieuwbouw voor de twee Brede Buurtscholen in Stedenwijk. In deze wijk krijgen de basisscholen De Achtbaan en De Driemaster gezamenlijke huisvesting in Brede Buurtschool Zuid. De huidige twee locaties van basisschool Het Samenspel worden samengevoegd op één locatie en gaan samen Brede Buurtschool Noord vormen.
In 2022 is met de schoolbesturen en vertegenwoordigers van de kinderopvangbranche een traject gestart om input voor onderwijshuisvesting te geven voor het Masterplan Pampus dat in 2024 verschijnt. Ook is er conform het Integraal Huisvestingsplan een project gestart dat een visie moet opleveren op het beroepsgericht VMBO-onderwijs. Tevens is er een begin gemaakt met de planontwikkeling voor de vervangende nieuwbouw van Het Baken Stad College.
Wat hadden we gepland (begroting)
In 2021 is het integraal huisvestingsplan vastgesteld. Hierin is de vernieuwingsopgave beschreven. Omdat de stad inmiddels zo’n 40 jaar oud is, gaan we de komende jaren schoolgebouwen renoveren, vervangen of slopen. Dit is onder meer afhankelijk van de vraag naar scholen in de buurt. Sommige buurten vergrijzen waardoor er, anders dan vroeger, minder vraag is naar onderwijs. Om deze en andere redenen maken we plannen voor Stedenwijk en Molenbuurt. In het maken van plannen voor Molenbuurt wordt er nauw samengewerkt met stedelijke vernieuwing.
Tegelijkertijd hebben we ook te maken met het bouwen van nieuwe scholen in de gebieden waar we bouwen. Dit gaat over Almere Poort, Nobelhorst en Oosterwold.
We gaan de komende jaren samen met de schoolbesturen werken aan een plan om het technisch onderwijs te versterken. De herontwikkeling van Het Baken Stad College wordt hierin meegenomen.
We willen er voor zorgen dat iedereen gaat sporten en bewegen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2022 hebben we ingezet op sportstimulering, om zo meer Almeerders te laten sporten en bewegen. Ook denken we bij ontwerpen van openbare ruimte na hoe we beweging kunnen stimuleren. Daarnaast is er een onderzoek gestart naar sportverenigingen. Met dat onderzoek onderbouwen we het verenigingsbeleid dat in 2023 wordt ontwikkeld.
In 2022 hebben we samen met Watersportverbond en de provincie Flevoland de Dutch Water Week georganiseerd, waarbij de beste zeilers ter wereld het tegen elkaar op namen. Dit evenement komt vanaf 2022 elk jaar terug in Almere en Lelystad.
Wat hadden we gepland (begroting)
Ook de mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Voldoende sporten en bewegen helpt mensen namelijk om zich goed te voelen. Sport is bovendien een belangrijk middel om allerlei vormen van sociale problematiek te voorkomen. In 2022 is het nieuwe sportbeleid van kracht. Hier is dit ook in opgenomen. We willen de stad zo inrichten dat inwoners verleid worden om te bewegen. Dit gaat dan niet alleen over playgrounds en sportvelden, maar ook over de inrichting van de openbare ruimte. We stimuleren mensen om meer in beweging te komen via. een wijkgerichte inzet van de buurtsport coaches door de ondersteuning van sportverenigingen, van andere sportaanbieders en van ongeorganiseerde sport.
Daarnaast organiseren we samen met het Watersportverbond en de provincie Flevoland een groot watersportevenement voor de kust van Almere Poort. Daarmee bieden we ruimte voor topsport op het water. Sport is ook toegevoegd aan lijn 4 van het Fonds Verstedelijking Almere.
We blijven bouwen aan een sterke Almeerse cultuursector
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
- Coronabudgetten
De ontvangen rijksmiddelen ter ondersteuning in de coronapandemie, zijn grotendeels besteed. Voor het Coronapakket Cultuur zijn veel aanvragen ingediend. De meeste van deze aanvragen zijn toegekend. Niet uitgegeven coronasteun is gereserveerd voor coronasteun bij projecten na 2022.
- Tussentijdse evaluatie cultuurplan
In 2022 heeft er een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden van de uitvoering van het Cultuurplan 2019-2024. Uit deze evaluatie blijkt dat een aantal ambities uit het plan zijn gerealiseerd. Met een aantal andere ambities is de gemeente aardig op weg. Sommige trajecten moeten nog worden opgestart.
- Cultuur dichtbij de inwoners
In 2022 hebben we met incidentele middelen uit het coronabudget een pilot gefinancierd van de Cultuurverbinder. Dit is een medewerker van De Schoor die wensen van bewoners in wijken heeft geïnventariseerd en op basis daarvan een programma met laagdrempelige culturele activiteiten heeft ontworpen.
- Culturele werkplekken
Met coronamiddelen hebben we de realisatie van werkplekken in Pygmalion Poort kunnen ondersteunen.
- Cultuurhuis Almere-Buiten
Het Cultuurhuis Almere-Buiten is nog niet gerealiseerd. Dit is een meerjarig project. In 2022 is de verbouwing van het pand aan het Baltimoreplein voorbereid. Ook is er gewerkt aan een governance model voor het beheer van het cultuurhuis.
- Poppodium De Meester
Het onderzoek naar hoe we Poppodium De Meester een plek in de culturele infrastructuur kunnen geven, loopt nog. Dit onderzoek heeft door personele onderbezetting helaas vertraging opgelopen. Eind 2022 is er een doorstart gemaakt met het onderzoek.
- Floriade
Cultuurfonds Almere heeft extra budget gekregen om culturele programmering van Almeerse organisaties op de Floriade te ondersteunen. Dit budget is volledig ten goede gekomen aan een veelzijdige culturele programmering op de Floriade. Hier waren zowel professionele als amateur cultuurmakers onderdeel van.
Wat hadden we gepland (begroting)
De cultuursector is hard getroffen door de coronamaatregelen. We zijn daarom blij met de corona noodsteun die we van het Rijk kregen. Hier spreekt ook erkenning uit voor het belang van een gezonde en diverse cultuursector. Met deze noodsteun kunnen we de Almeerse cultuurinstellingen door middel van het coronapakket Cultuur Almere ook in 2022 herstellen én verder vernieuwen. De Almeerse Basisinfrastructuur Cultuur geeft onze cultuursector zekerheid voor langere termijn (2021-2024). Het Cultuurfonds ondersteunt juist de jonge makers en nieuwe initiatieven in de stad. Op deze manier bouwen we samen aan een sterke Almeerse cultuursector.
We werken in 2022 verder aan de uitvoering van het Cultuurplan. Begin 2022 wordt met de tussentijdse evaluatie van het cultuurplan 2019-2024 aan de raad aangegeven waar we staan in de uitvoering.
We zien dat de aandacht voor cultuur in de stad toeneemt. Als onderdeel van de stedelijke vernieuwing van Almere Buiten centrum werken we aan het Cultuurhuis dat in 2022 gerealiseerd wordt. Dit brengt cultuur dichtbij de inwoners! Het is de manier hoe we cultuur verder willen ontwikkelen: in de stadsdelen. In 2022 willen we -in samenwerking met sport, onderwijs en welzijn- de culturele voorzieningen in de stadsdelen verder ontwikkelen. We onderzoeken op welke wijze we poppodium de Meester een vaste plek in de culturele infrastructuur van Almere geven en we stimuleren dat er meer werkplekken voor creatieve en culturele ondernemers in Almere ontstaan.
2022 zal ook voor de cultuursector in het teken staan van de Floriade. De Floriade biedt een landelijk en internationaal podium aan o.a. Vis-a-vis, Bonte Hond, StrandLAB, Suburbia en Twee Turven Hoog. Het Kunstmuseum Flevoland (i.o) opent het spectaculaire Kunstpaviljoen op het Floriadeterrein. Ook wordt er verbinding gelegd met amateurgezelschappen uit Almere en Flevoland. Met het Floriadebudget van Cultuurfonds Almere wordt de cultuursector in staat gesteld de verbinding optimaal te maken.