Paragrafen

Floriade

Beleidsvoornemens

‘Making Of’

Ook tijdens Floriade zijn we in verbinding gebleven met de stad om het motto Growing Green Cities in de praktijk te brengen. Daarnaast hebben we de gastvrijheid georganiseerd voor de gemeenten Almere en Amsterdam ten behoeve van hun inzending op Floriade.   
In 2022 zijn ruim 500 Groene Spelden uitgereikt; op het Groentesoepfestival in Almere Buiten, op Floriade aan 42 Tuinvrijwilligers voorgedragen door de VMCA en op het Steigerfestival in Haven tijdens de Dutch Food Week. Tijdens een ontmoeting met spelddragers op de Boerenmarkt is Growing Green Boek 3 gepresenteerd. Hierin zijn 50 verhalen gebundeld. De verhalen zijn te lezen én te beluisteren. In het 4e kwartaal hebben we de resultaten van Klankbordgroep Floriade Inclusief geëvalueerd en hebben we de samenwerking feestelijk beëindigd. De ervaringen t.b.v. een inclusieve Floriade zijn in 9 verhalen in een boekje beschreven. Dit boekje is officieel overhandigd aan de voorzitter van het Presidium tijdens de expositie op de Politieke Markt.

In december vond de laatste bijeenkomst van de jury Floriade Parade plaats. De afgelopen vier jaar zijn meer dan 100 nieuwe initiatieven gehonoreerd met een financiële kickstart tot maximaal 1.000€.

Om ons aan te passen aan de klimaatverandering hebben de Groene Buren en gemeente zich ingezet om een zo goed mogelijk resultaat te behalen bij het NK Tegelwippen. Almere wipte dit jaar 103.884 tegels en dit leverde een 5e plaats op onder de grote gemeenten. De verstening in met name de particuliere tuinen blijft vragen om aandacht.
In het project Vormgevers van Almere waarin we samen optrokken met het Stadsarchief zijn 22 Almeerders in een korte video geportretteerd. Deze Almeerders hebben in de beginjaren tot en met nu een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de vorming van Almere. De portretten zijn geëxposeerd in het Stadsarchief, in de Nieuwe Bibliotheek en in het Stadhuis. Digitaal zijn ze te vinden via YouTube.

Werk en participatie

Floriade Werkbedrijf is de samenwerking van de gemeente Almere, het UWV en Randstad om zoveel mogelijk kandidaten, door middel van de Floriade, vanuit de uitkering te bemiddelen naar werk. Deze publiek-private samenwerking is de afgelopen jaren succesvol geweest. Het totaal aantal geplaatsten vanuit een uitkering ligt eind 2022 op 203 mensen. De uiteindelijke doelstelling van het Floriade werkbedrijf was het plaatsen van 340 nieuwe kandidaten. De realisatie van deze doelstellingen, zal zoals beoogd, worden gerealiseerd bij de ontwikkeling van de woonwijk Hortus.
Met het beëindigen van de Floriade houdt ook het Floriade werkbedrijf, als zelfstandig onderdeel, op te bestaan. De getrokken lessen uit deze publiek-private samenwerking en de werkwijze zijn geëvalueerd en waar mogelijk geïncorporeerd binnen de werkprocessen van de afdeling Werk en Inkomen.

Inzending Paviljoen Almere – Amsterdam

Gemeente Almere en gemeente Amsterdam hebben een gezamenlijke inzending op de Floriade Expo gerealiseerd: een paviljoen op een aantrekkelijk ingerichte kavel. Tijdens de Floriade Expo heeft de expositie in het paviljoen en aanvullende activiteiten de bezoeker meegenomen in het thema “Voice of Urban Nature” (De stem van de Natuur) in stedelijke ontwikkeling’ en in het unieke karakter van gaststad Almere.
De inzending bestond uit een paviljoen ‘Voice of Urban Nature’,  schooltuinen op Utopia waar wekelijks een klas vanuit IJburg en Nobelhorst kwam tuinieren en een reeks live- talkshows met als titel We Make The City Green. Binnen deze reeks organiseerden we in Almere, Amsterdam en op Floriade voor de eerste keer de Open Groen Dag.
Alleen al in het paviljoen The Voice of Urban Nature hebben we meer dan 200.000 bezoekers ontvangen en tips meegegeven over het vergroenen van de eigen omgeving. De gastvrijheid organiseerden we samen met 8 coördinatoren (via het Floriade Werkbedrijf) en 88 vrijwilligers.

Floriade Legacy programma

De doelstelling van het legacy programma is om de maatschappelijke en economische baten van de Floriade zo groot en zichtbaar mogelijk te maken in de jaren na de Expo. Dit doen we door de kennis en netwerken die sinds het bidbook in 2012 en met als hoogtepunt de Floriade Expo in 2022 worden opgedaan vast te houden en door te ontwikkelen in de periode van 2022 tot 2032.
In 2022 verkenden we met onze partners op welke manier we de kennis, netwerken en opbrengsten van de Floriade kunnen borgen, uitbouwen en monitoren. Dit heeft ertoe geleid dat ondernemers, kennisinstellingen, de provincie Flevoland en de gemeente samenwerken op economische thema’s zoals Duurzame Gebiedsontwikkeling, Voedsel, Energie en Duurzame mobiliteit. We sturen hiermee op het structurele effect van het werken aan de Floriade, zodat we ook na 2032 hopelijk kunnen concluderen dat dat zeer de moeite waard is geweest. Op 6 oktober 2022 werd de samenwerking beklonken tijdens het Growing Green Cities evenement op de Floriade.

Parkmanagement

Gemeente Almere en Weerwater CV zijn nog in gesprek over de wijze waarop Weerwater CV invulling gaat geven aan de instandhoudingsplicht van het Arboretum. Dit is een ingewikkeld vraagstuk. De raad wordt nog geïnformeerd op welke wijze het beheer van het arboretum wordt geregeld.

Afspraken en contracten

De raad heeft expliciet uitgesproken geïnformeerd te willen worden over de belangrijke afspraken en contracten die gemaakt worden en die bepalend zijn voor de Floriade. In onderstaande tabel is weergegeven welke afspraken en contracten er in 2022 zijn aangegaan.

onderdeel  

activiteiten  

doel

inhoud afspraken 

Gebiedsontwikkeling 

Koopovereenkomst met samenwerkingspartner Weerwater CV 

Conform artikel 5.2 uit de ontwikkelingsovereenkomst Floriadeterrein en Stadswijk wordt per (groep) kavel(s) een koopovereenkomst gesloten. 

Afspraken over de overdracht van 27 kavels door gemeente Almere aan Weerwater CV 

 

Deze pagina is gebouwd op 03/06/2024 11:48:10 met de export van 03/06/2024 11:28:31