Programmaverantwoording

Veiligheid

Als achtste gemeente van Nederland zien wij ons steeds meer geconfronteerd met grootstedelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en economisch vlak. Dit brengt een uitdaging mee op het gebied van veiligheid. Grote steden in Nederland hebben meer dan gemiddeld te maken met zogenaamde high impact crimes (overvallen, straatroven, woninginbraken en geweld), jeugdoverlast en -criminaliteit, mogelijke radicalisering en overlast van personen die verward gedrag vertonen. In Almere is het veiligheidsbeeld nog altijd positiever dan de gemiddelde cijfers van de grote steden. Het is onze ambitie om deze positie ten opzichte van de grote steden te behouden en bij voorkeur de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Almere te verbeteren. Daar werken we aan via de vier beleidsthema’s zoals vastgelegd in het actieplan Veiligheid 2019-2022: veilige wijken, ondermijning & georganiseerde criminaliteit, zorg & veiligheid en rampenbestrijding & crisisbeheersing.
De afgelopen anderhalf jaar heeft de coronacrisis ons geleerd dat onvoorspelbaarheid van de realiteit groot is. Hoewel wij nu in een andere fase van de bestrijding van de pandemie lijken te zijn aanbeland is het ongewis wat dit in 2022 nog van ons als lokale overheid aan inzet op crisisbeheersing zal vragen. De vraag naar interventies en beleid op het gebied van veiligheid blijft onverminderd groot en wij houden ambities. In 2022 gaan wij het laatste beleidsjaar in van het actieplan Veiligheid 2019- 2022. Om een voor Almere passend nieuw beleidsplan te kunnen maken laten wij externe wetenschappers onderzoek doen naar de ontwikkeling van de veiligheidsproblematiek in Almere in de komende jaren. De resultaten van dit onderzoek zullen mede input zijn voor een nieuw actieplan Veiligheid 2023 - 2026.

Verantwoording

Gedurende de eerste maanden van 2022 heeft de coronapandemie nog altijd een grote inzet gevraagd van de gemeente. De landelijke coronamaatregelen werden in februari en maart gefaseerd versoepeld. De overlegstructuur omtrent corona was nog maar net afgeschaald, toen Rusland op 24 februari een grootschalige aanval op Oekraïne begon en er een grote stroom van Oekraïense ontheemden naar Nederland en andere landen in Europa ontstond. Landelijk werden diverse crisisoverleggen weer opgestart. In de veiligheidsregio werd niet formeel opgeschaald, maar vond wel intensieve afstemming plaats over de uitvoering van de landelijke opdrachten. Om burgemeesters de formele taak te geven om zorg te dragen voor (de voorbereiding van) opvang van Oekraïense vluchtelingen heeft de regering besloten noodrecht in te zetten bij koninklijk besluit. Hierover is de raad op 8 april middels een burgemeestersbrief in de dagmail geïnformeerd. Door vele inspanningen zijn er in de 2022 in Almere ruim 1.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen gerealiseerd op 14 verschillende locaties in de stad.

Onderzoek naar veiligheid en criminaliteit

In de eerste helft van 2022 is het brede wetenschappelijke onderzoek door bureau EMMA naar de belangrijkste ontwikkelingen in de criminaliteit en veiligheid in Almere afgerond. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van het veiligheidsbeeld in de komende tien jaar, mede met het oog op de groei van de stad, en welk beleid hierbij passend is. Via een raadsbrief en een symposium is de raad geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. Een belangrijke constatering uit het onderzoek is dat de groei en ontwikkeling van de stad in de kern de belangrijkste aanjager van de criminaliteit en (ervaren) onveiligheid is in Almere. Hiermee willen de onderzoekers aangeven dat er de komende jaren substantieel meer middelen vereist zijn om de criminaliteit en veiligheid in Almere beheersbaar te houden. In het onderzoek worden vijf aandachtsgebieden geformuleerd waarop de ontwikkelingen in de komende jaren vermoedelijk de meest urgente investering vragen in kennis, capaciteit en financiële armslag. Het betreft de aandachtsgebieden: (1) groei en ontwikkeling van de stad, (2) jeugdcriminaliteit, (3) georganiseerde criminaliteit met een ondermijnende werking, (4) veiligheidsbeleving en leefbaarheid, en (5) cybercriminaliteit. De inzichten uit het onderzoek zijn gebruikt bij het opstellen van de nieuwe Veiligheidsagenda Almere 2023-2026.

Deze pagina is gebouwd op 03/06/2024 11:48:10 met de export van 03/06/2024 11:28:31